marți, 29 martie 2011

Cat timp liber avem de fapt?

Desi in fiecare saptamana sunt doua zile libere, sunt prea obosit sa merg in medie mai mult de o zi pe saptamana in tura. Deci din 7 zile, in medie nici macar una nu o pot folosi la ce vreau. Unde e progresul fata de animale si epoca de piatra? Tot progresul inseamna 10% de timp in care faci ce vrei, caci restul e munca si odihna?

Omul cred ca are gene de sluga voluntara. Oricat de multi bani are, se multumeste cu aia 10% de timp in care face ce vrea, in rest munca si odihna. Intr-un fel e logic: au fost exterminate civilizatiile care nu aveau gena asta, fiindca au ramas in urma in tehnologia armelor. Oare viitorul va fi la fel, daca nu ne suprapopulam exponential, pana la un razboi atomic?

Un comentariu:

Adi spunea...

pe termen scurt, am 1 prieten pe care as vrea sa-l urmez. a trecut de la programul de 40 ore/saptamana la part-time, 20 ore/saptamana, cu injumatatirea salariului, bineinteles. daca stau sa ma gandesc, cred ca m-as descurca si cu jumatate din bani si probabil as fi mult mai fericit, mai ales daca renunt la idealuri materialiste ilogice.

pe termen lung, progresul inseamna totusi ca munca a devenit mult mai usor de realizat. insa cerintele sunt mai mari, asa ca timpul de executie nu s-a micsorat. pentru noi, progres ar insemna sa facem ce vrem, dar sa ne aduca si bani! ;)