vineri, 28 decembrie 2012

Racirea globala

Alarmismul la scara mai mica din anii 1970, cand inca nu era propaganda (marketingul) la fel de avansata ca acum: link. Cand inca nu se stia ca e rentabil sa fie folosit la spagi din subventii, si pentru a motiva taxele si impozitele.

De ce credem ca putem prezice vremea pe zeci de ani, cand n-o putem prezice nici pentru cateva zile ?

De ce vrem ca vremea sa nu aiba cicluri multianuale, dar explicam lacurile din Fagaras si Retezat prin erele glaciare periodice ?

Si daca credeti ca banii implicati (spagi numite lobby, si altele) sunt putini:
"During the cap-and-trade debates in 2009 and 2010, proponents cited scientific studies predicting that curtailing American CO2 emission reductions would shave a few hundredths of a degree off future temperatures. And the costs? The United Nations published an estimate that the total planetary cost could reach $552 trillion (approximately a decade’s worth of global GDP) over the course of the 21st century." (sursa) Va fi utopia guvernelor, poporul plateste bucuros taxele si impozitele, si merge fara obiectii la oaste intr-un razboi cu pretextul ca China, India si Africa folosesc obiecte neecologice (de exemplu becuri  de 2 lei), nu conteaza ca chiar si asa un om de acolo polueaza de 5 ori mai putin decat unul din UE sau SUA.

18 comentarii:

Anonim spunea...

da, au mai fost glaciatiuni, etc., dar noi oamenii nu cred ca ne dorim asa ceva ... ar fi jale ... si nici calduri de Sahara vara in Romania, cu o gramada de izvoare secate si recolte compromise, nu ne dorim ...
Hai sa incercam, pe cat posibil, sa pastram natura cum era, nu sa ne batem joc de ea si de orice incercare de conservare/revenire

Csupor Jenő spunea...

Sa inteleg ca e mai bine asa: http://www.youtube.com/watch?v=CSGPKgipzBw ,ca sa stopam incalzirea cu 0,1 C ?

Anonim spunea...

Am vazut chestia dinainte si evident ca nu mi-a placut DAR de Tarnita ce zici? Poza ta de antet banuiesc ca nu e cu scop de critica ... ci ai pus-o pt.ca iti place ... Ca sa nu mai zic de curent si mai ales de apa potabila care nu lipseste niciodata din Cluj ...

Acolo in Fagaras e cam bataie de joc si realmente pacat DAR pun pariu cu tine ca in cativa ani, daca totul e bine acoperit/facut nu se va mai vedea nimic sau pur si simplu se va integra in peisaj. Ce, drumurile nu sunt RANI in "carnea" naturii? Si te deranjeaza? Pe langa ca sunt utile, unele, precum Transfagarasanul, sunt chiar fotogenice.

Csupor Jenő spunea...

Diferenta dintre Tarnita si bagarea paraielor pe tevi e ca Tarnita e eficienta si fara sa platim curentul produs de hidrocentrala la pret dublu fata de curentul produs din gazul rusesc.

Acum se fac hidrocentrale ineficiente ca pentru cele eficiente (sunt unele incepute de mai bine de zece ani) nu primesc subventie.

Csupor Jenő spunea...

Daca ceva costa de 2 ori mai mult decat altceva care face fix acelasi lucru, de ce crezi ca primul a poluat mai putin ? Nu inteleg logica asta de prostit poporul.

Daca a costat dublu fiindca a trebuit topit fierul pentru utilajele din fabrica de ciment, a trebuit energie electrica pentru a macina piatra pentru ciment, a trebuit topit fierul pentru tevi, a trebuit topit fierul pentru excavatoare, a trebuit motorina pentru excavatoare, acestea de ce ar polua mai putin decat gazul? Care apropo e utilizat pentru a incalzi aproape fiecare locuinta din Cluj, si nu energia electrica, care conform prostiei eco ar polua mai putin.

Chiar daca tot suprapretul ar fi doar pentru imbogatirea spagarilor din impozitul si tva-ul meu si al tau, daca isi iau Bmw sau isi construiesc vila din banii aia, fabricarea Bmw-ului si a materialelor de constructii nu polueaza?

Poate sunt prea prost si nu inteleg, dar eu cred ca ce e mai ieftin, de obicei polueaza mai putin. Impozitul si tva-ul mare pentru subventii si spagi in general duce la poluare mai multa.

Csupor Jenő spunea...

De fapt ajutoarele sunt cea mai nociva inventie din toate timpurile, zic eu. Jumate din munca (din munca ramasa dupa ce sunt platiti sefii) ne e luata sa fie reimpartita dupa bunul plac al altora. Care bun plac e asa incat sa avanseze tehnologia, nu conteaza cu ce daune colaterale. De exemplu subventii ca sa mancam mancare proasta, doar fiindca astfel va munci mai multa lume in fabrici, si chiar si agricultura va utiliza in mare masura produsele fabricilor. Sau sa exportam surplusul la subpret in Africa astfel distrugand agricultura lor.

Csupor Jenő spunea...

Pe de alta parte de ce ne preocupa mai mult supraincalzirea campului dintre Iernut si Ludus, decat fumul de gaz inhalat din incalzitul locuintei din Cluj ?

Csupor Jenő spunea...

http://en.wikipedia.org/wiki/Agricultural_subsidy#Impact_of_subsidies

Anonim spunea...

Eu n-am zis ca tot ce se face, mai ales in Romania, pentru a reduce influenta activitatii umane asupra climei, se face bine ... Am zis doar ca nu avem nevoie de schimbari majore de clima si ca trebuie sa facem ceva pentru asta. "Ceva" nu inseamna orice prostie ne trece prin cap si cu orice costuri. In fine, mai povestim in ture pt.ca vreau sa revin anul asta. Sau la o bere + pizza, daca ai chef.

Cele bune,
Mircea DP :)

Csupor Jenő spunea...

"Plants can grow up to 50 percent faster in concentrations of 1,000 ppm CO2"
Adica daca ridicam procentajul de CO2 din sera la uriasa concentratie de 0,1% plantele cresc mult mai repede. Ar trebui facut un sondaj cu intrebarea cate procente din aerul dintre blocuri e CO2.
http://en.wikipedia.org/wiki/Carbon_dioxide#Biological_role

Csupor Jenő spunea...

"Carbon dioxide, a key reactant in photosynthesis, is present in the atmosphere at a concentration of about 390 ppm (as of December 2011). Most plants require the stomata to be open during daytime. The problem is that the air spaces in the leaf are saturated with water vapour, which exits the leaf through the stomata (this is known as transpiration). Therefore, plants cannot gain carbon dioxide without simultaneously losing water vapour." http://en.wikipedia.org/wiki/Stoma#CO2_gain_and_water_loss Peste 20 de ani poate iese la iveala ca Irakul (Mesopotamia) a devenit desert fiindca a scazut procentul de CO2 din aer.

Csupor Jenő spunea...

http://en.wikipedia.org/wiki/Richard_Lindzen#Views_on_climate_change

Anonim spunea...

ok, hai sa zicem ca CO2-ul produs de noi nu e de vina singur pt. incalzirea globala si ca are si rol pozitiv (in cresterea plantelor), dar noi oamenii, in mod cert stricam clima planetei prin defrisari, interventii asupra raurilor, poluare, etc.. Exact in ce masura suntem de vina si prin ce mecanisme, e clar ca mai trebuie studiat DAR problema principala nu e legata neaparat de CO2 & clima, ci de resurse ... Indiferent ca noi gasim zacaminte si metode noi de exploatare (mai mult sau mai putin daunatoare ...) resursele de combustibili fosili vor disparea ... Sigur, mai e pana acolo, DAR deja preturile sunt mari si, mai rau, dependenta de alte tari nu e de dorit ... De aceea mi se pare normal sa reducem consumurile si sa cautam resurse de energie alternative, de preferinta regenerabile. Nu toate ideile si metodele de pana acum au fost benefice, dar TREBUIE sa perseveram, chiar daca acum ni se pare greu si inutil. Pe termen lung e necesar. Si da, oamenii & firmele nu prea au chef sa faca sacrificii daca nu sunt speriati de guverne & activisti, mai mult sau mai putin motivat.

Personal cred ca benzina ar trebui inlocuita cu ceva similar produs de/din plante, eventual modificate genetic. Am auzit, si mi se pare o idee buna, ca se folosesc alge pt.a produce, nu stiu exact ce, poate biogaz, sau alcool. Folosirea energiei solare mi se pare iar o idee buna, daca se poate eficientiza. Ar mai fi si energia valurilor, cu generatoare mici si multe SAU cel mai cel: fuziunea nucleara ....

Ti-am zis, putem discuta "face-to-face" daca ai chef, desi pe mine nu ma preocupa chiar asa tare subiectele astea. Am alte idei si chestii de facut care ma preocupa mai mult.

Cele bune,
MirceaDP

Csupor Jenő spunea...

Sa inteleg ca nu e de ajuns tva-ul de 100% pe benzina ? Ca doar de aia se aduce benzina din Ucraina.

Sa consumam motorina pentru a ara pamantul pentru a face benzina din plante ? Oare cat ar fi de eficient fara a fi platit (subventionat) din impozitul meu si tva-ul pe benzina ?

Tocmai eficienta este cheia. Daca nu e eficient, de ce nu asteptam pana devine eficient ? De ce bagam miliarde de dolari din impozitul meu si al altora ca sa poluam si mai mult, ca ce e ineficient, de obicei polueaza mai mult ?

In fine, se pare ca asa e construit omul, sa forteze pe altii sa plateasca prostii.

Csupor Jenő spunea...

"Nobel Laureate Paul Crutzen, however, finds that the emissions of nitrous oxide due to nitrate fertilisers is seriously underestimated, and tips the balance such that most biofuels produce more greenhouse gases than the fossil fuels they replace." http://en.wikipedia.org/wiki/Biofuel#Greenhouse_gas_emissions

Anonim spunea...

Ha, ha, adica benzina "ta" se extrage singura, fara costuri, se rafineaza singura si se teleporteaza direct in rezervorul tau fara nici un consum de energie & cost? Si fara nici un risc de dezastru ecologic gen petrolier esuat? Si asta forever ... Mai da grozava e benzina asta a ta.

Da, consumi energie ca sa produci combustibil din plante. E normal. Dar daca sa zicem, de dragul exemplului, nu ca ar fi singura varianta, faci porumb modificat genetic care isi ia azotul direct din aer (nu are nevoie de nitrati), "bea" apa sarata (cu gene din ceva alga marina) si creste & produce mai mult, atunci n-ai probleme nici cu apa pt.irigatii nici cu buruienile (ca nu le place apa sarata), deci poti obtine ieftin porumb de pe pamanturi aride, nefolosite, din zone litorale. Din porumbu' ala faci si alcool si biogaz si n-ai probleme cu flamanzii, ca e OMG, deci rau pt.alimentatie. Sigur, poate sa fie si ceva negativ in MG dar eu zic ca se poate face suficient de "safe". Si cum ziceam, e doar UN exemplu.

Daca asteptam, cum vrei tu, pana cand se gata petrolul, sau devine prea scump de le sine, s-ar putea sa intram in colaps inainte de a gasi solutii. Las' ca-i bine asa. Sa mai oprim risipa.

Si accizele au si scopul de a impozita indirect luxul/risipa/prostia, ca altfel "bogatasii" n-ar da nimic. Evita impozitele prin toate mijloacele ... mai ales cei f.bogati. Ti-a convenit sa inveti gratis, etc. ... Da, se fura prea mult si in general se gestioneaza prost, da' asta e valabil cam peste tot si Statul trebuie sa colecteze bani ca sa nu intre totul in colaps ...

Csupor Jenő spunea...

Benzina din titei ar costa 3 lei/litru fara tva. Benzina din plante costa mai mult de 6 lei/litru, fiindca nu are accize si mai este si subventionata productia.

Iar din aia 6 lei majoritatea merg pe motorina din titei, topit fierul pentru tractor, plug, etc. si fabricarea ingrasamintelor chimice (vezi mirosul de amoniac din Tg. Mures).

Asa ca deocamdata benzina rentabila din plante e SF, ca perpetuum mobile.

Si si subventionarea scolilor e o pierdere enorma, daca privim ca as putea lucra la fel si daca as fi facut 10 clase in loc de 17, fara a pierde vremea cu materiile care nu-mi folosesc la nimic.

Csupor Jenő spunea...

Nu am bani sa cumpar o garsoniera, ne plangem ca salariile sunt mici, ca nu sunt bani pentru sistemul de sanatate, etc., dar bag 6 lei ca intr-un an sa se micsoreze la 3 lei. Foarte destept.