joi, 27 decembrie 2012

Sa oprim incalzirea globala

Cat de prosti trebuie sa fim sa credem ca putem scadea incalzirea globului cu macar 1 C ?

De ce mergem vara in excursie in Grecia si nu in Siberia, daca nu ne place caldura ?

De ce credem ca are vreo influenta daca scadem cu 20% cei 0,007% din caldura pe care o primeste Pamantul din combustibili fosili ?

Si chiar daca toata incalzirea ar fi produsa de oameni, si am scadea-o cu 20%, ce mare realizare ar fi sa se incalzeasca Pamantul cu 1 C in 100 de ani in loc de 80 de ani ?

De ce credem ca daca cumparam un aparat electric nou si-l aruncam pe cel care-l aveam, fabricarea celui nou nu a poluat mai mult decat energia electrica pe care am fi folosit-o in plus daca nu am fi schimbat aparatul vechi ?

De ce au fost ere glaciare si incalziri periodice inainte ca omul sa descopere focul, defrisarile si desecarile ? Oare asta nu inseamna ca Pamantul se poate autoregla ? De exemplu copacii din Siberia vor "functiona" (extrage CO2 din aer, raci zona prin evaporarea apei prin frunze) 12 luni pe an in loc de 4.

Toata povestea seamana cu jertfele umane pentru ploaie. Oare trebuie 50 de ani sa ne dam seama de asta ? Ironia e ca va avea acelasi efect. La fel cum Mayasii si-au otravit fantanile cu jertfe, azi subminam economia cu subventii.

Trist e doar ca cei care creaza aceste propagande au avantajul ca stiu care va fi trendul in propagande, ce taxe si legi se vor introduce si cand. Omul de rand doar plateste impozitul mai usor, ca e prostit ca de fapt nu e doar impozitul marit, ci se reduce poluarea.

Subventionarea energiei ineficiente (sa platim pret dublu pe energia electrica produsa de microhidrocentrale, sau produsa de termocentrale si intrata printr-un fir in microhidrocentrala si iesita ca microhidroenergie pe celalalt fir) e folositoare doar pentru a reduce dependenta de arabi si rusi, si a putea negocia apoi un pret mai bun pentru titei si gaz.

Ca bonus, propaganda functioneaza ca religia. Adica vezi ca esti in aceasi barca cu altii in ceea ce priveste problemele cu adevarat importante (incalzirea globala, reducerea pedepsei celor vreo 100 de miliarde de oameni pedepsiti doar fiindca unul a furat un mar din gradina boierului), si nu te mai stresezi prea tare pentru problemele de zi cu zi (nu te revolta nici furatul asa tare, nici faptul ca mai mult de jumate din munca ti-e luat ca impozit, nu te stresezi asa tare nici ca te poate calca vreunul cu 90 km/h in oras cu masina, ca doar suntem fruntasi la Road fatalities per 1 billion vehicle-km).

Niciun comentariu: