joi, 7 martie 2013

Probleme de concentrare

In august 2004 am facut o tura de 180 km cu bicicleta. Inainte credeam ca e imposibil sa fac o asa tura, caci ma apucasem de biciclit in aprilie 2004. Dupa tura, timp de mai bine de o saptamana, nu puteam gandi limpede daca mergeam langa bicicleta. Asa ca o saptamana nici n-am mai mers cu bicicleta.

Am observat la fel ca dupa unele ture, nu lungi, am probleme de concentrare. Se poate manifesta de exemplu luni dimineata, daca am facut tura duminica. Probabil mintea reface niste legaturi, caci inainte legaturile erau la faptul ca inca nu facusem tura respectiva, iar acum trebuie sa le verifice pe fiecare in parte si sa modifice la "am facut tura respectiva".

Aceasi problema de concentrare o am la locul de munca daca trec la un task radical diferit.

Sau am avut-o azi citind despre evolutia pretului locuintelor si a chiriilor.

Exista vreun leac pentru neputinta asta de concentrare, in afara de a astepta ziua urmatoare, ca mintea "umpluta" se se elibereze prin somn ?

Ar fi interesant de stiut si ce "lucreaza" mintea in subconstient la inceputul taskului radical diferit, daca face ceva util: pregateste terenul pentru task, incarca lucrurile de care ai putea sa ai nevoie, sau reface doar legaturile "acum lucrez pe asta". Pronosticul meu e ca lucreaza inutil refacand legaturile "acum lucrez pe asta", si face niste verificari inutile referitoare la noul task, de genul "cum ar fi cel mai bine sa fac asta ?". Dar doar consuma timp degeaba, ca timpul in care nu ma pot concentra poate fi mai lung decat timpul in care as putea face efectiv noul task. Sau poate nu e complet inutil, fiindca memoria pe termen lung are nevoie sa stie ca a epuizat toate posibilitatile, sa nu memoreze ca asta am incercat, asta nu, posibilitatile fiind legaturile din creier.

Probabil unul din rosturile religiei e sa elimine multe din cazurile astea de neputinta de concentrare, sa se modifice mai putine legaturi in creier la cate un "eveniment". Sa nu ti se schimbe fundamental parerea despre "intamplator" si altele prea des.

Un articol vechi pe o tema asemanatoare: link

Un comentariu:

Anonim spunea...

creierul prefera sa insiste pe ceea ce-i place (ture) si n-are chef sa treaca imediat la munca sau rutine/corvezi ... mai ales cand trairile din tura au fost f.intense si/sau munca/viata devine plictisitoare ...

MirceaDP