miercuri, 8 octombrie 2014

De cate ori si-a futut statul roman cetatenii in 25 de ani?

De cate ori trebuie sa-ti dea teapa cineva ca sa nu mai ai incredere in el? Dar sa-l pedepsesti pentru tepe? Sa vedem de cate ori ne-a tras teapa statul asta, in care inca avem incredere, ne e frica chiar sa-l federalizam pe modelul Germaniei, ca asa de bine ne are in grija.
  1. Confiscarea averilor cetatenilor prin hiperinflatia anilor 90: daca aveai bani de un apartament in banca, dupa cativa ani nu mai ajungeau de o pereche de tenisi.
  2. Bula imobiliara din anii 2000. Pana in 2000 pretul unui apartament era comparabil cu doua Dacii. Si puteai sa strangi banii pentru el fara a apela la rate. Dupa 2008 trebuie sa faci rate, si cu ratele platesti vreo 15 Dacii pe el.
  3. Liceul si facultatea au devenit o pierdere de bani, o prostie uriasa. Acum cu 8 clase in vest castigi la fel ca si cu facultate, ca pentru muncitorii necalificati nu e important sa stie limba tarii in care lucreaza. Iar daca ai facut 8 clase in loc de 17, in cei 8 ani te-ai jucat toata ziua, ca pentru un 5 sa treci clasa nu trebuia sa inveti nimic acasa, spre deosebire de un 10 pentru a intra la facultate. Iar in cei 9 ani cat timp altul face liceul si facultatea poti sa aduni 100.000 de euro muncind in vest ca salahor si apoi invatind meserie lucrand.
  4. Cresterea pretului benzinei din 2008 incoace, salariile ramanand cam la fel.
  5. Subventia constructiei de pensiuni, cand altii n-au bani de o garsoniera. Adica UE iti da 50% din banii de constructie, nu trebuie sa dai inapoi nimic, iar daca esti un pic hot te intelegi cu constructorul sa-ti umfle preturile si construiesti tot din bani UE, fara sa pui nimic.

2 comentarii:

K. spunea...

Hai totusi sa nu exageram. Toate trebuie privite cat mai rational (daca ne intereseaza partea epistemiologica):

1,2. Hiperinflatia e una, dar in bula imobiliara cererea si oferta au reglat practic piata. Statul putea doar sa influenteze.

3. Faptul ca scoala si facultatea din Ro. sunt intr-o stare execrabila, nu evidentiaza vreo rea-vointa sau infractiune a unui membru din guvern sau parlament. E zic ca asta e starea default, e foarte greu sa faci un sistem de invatamant care sa formeze, educe. In orice caz, statele care au un astfel de sistem, investesc foarte multi bani, bani care in Ro. nu au existat si inca nu prea exista.

Faptul ca sunt cateva varfuri, asta e evident, si profesorii formeaza o distributie gauss, exista cativa care au pasiune pt asa ceva, dar marea majoritate vin pt. ca altceva nu isi gasesc. In cazul asta, normal ca ii va interesa sa faca necesarul pt. a-si pastra locul de munca. Singurul lucru care s-ar putea face este de a mari incentive-ul financiar, a.i. sa devina un domeniu atractiv pt. mai multi, si implicit competitia va duce la profesori mai performanti.

4. Partea cu benzina zic eu ca pica, accizele nu sunt mai mari decat media europeana, si oricum pretul e mult mai mic decat ar trebui sa fie (trebui in sensul ca trebuie descurajat mersul cu masina atat pentru impactul ecologic, cat si pt. bunastarea cetatenilor (poluare a aerului, fonica -> duce la un mare impact negativ asupra vietii din orase).

5. Aici nu prea se evidentiaza vre-un "furt" al statului. Mai degraba al celui care acceseaza fondurile fata de UE. Cei drept, cei ce administreaza aceste fonduri, si care ar trebui sa faca niste verificari, comit si ei infractiuni in acest caz, dar cel furat nu este direct romanul (chiar daca romanul e cetatean UE).

Pe scurt, e clar ca nu a existat nicio organizatie a unor membrii de guvern care avea ca scop saracirea, sau nimicirea cetatenilor. Pur si simplu, in Ro., o pozitie de guvernare iti ofera oportunitati de "furt", mai degraba de putere/influenta, de care se poate profita cu un risc mult, mult mai mic decat in state precum Germania/Norvegia/Danemarca/Finlanda. Si natura umana face ca aceste persoane care ajung in pozitii de putere sa profite. Nu sunt ei mai "criminali", sau rau-voitori ca romanul de rand. Si germanul de rand, daca ar fi pus in situatii similare ar actiona la fel.


Csupor Jenő spunea...

Pretul locuintelor e umflat in cea mai mare parte de spaga pentru tot felul de avize de constructie: urbanism, gaz, electricitate, apa-canal, etc.

Iar faptul ca statul nu a vrut expres sa ma futa aproximativ odata la fiecare 5 ani, nu ma ajuta cu nimic. Chiar daca ei au vrut doar sa fure, indiferent de unde.

Putem sa tot discutam ca pretul benzinei sau a locuintei e mai mic in Romania decat in vest. Caci salarul e mult mai mic, astfel incat traim mai prost decat in anii '80. Acum multi lucreaza pe salar minim + bonuri de masa chiar si in Cluj-Napoca. Cum pot sa ii ajunga banii pentru a plati chiria pe o garsoniera unuia cu salar minim? Sau sa plateasca 60000 de euro pe o garsoniera din '74. Ca in rate pe 30 de ani, cam atat dai inapoi. Rate care-s imposibil de platit din salarul ala.