duminică, 5 aprilie 2015

Epoca subventiilor si accizelor

Oare cum ar evolua calitatea telefoanelor, daca fabricantii ar primi 100 de euro subventie de la stat pe bucata de telefon fabricat? Asa cum au primit grecii 700 de euro pe hectar cultivat in 2013. Ar fi oare la fel evolutia calitatii, ca la rosiile din piata/aprozar?

Platim o gramada de taxe sa rasplatim calitatea cea mai slaba, ca ala care produce calitatea cea mai slaba primeste cele mai multe subventii, ca poate lucra cele mai multe hectare.

E interesant si cum sponsorizam obezitatea. Ca daca platesti mancarea prin subventii indiferent daca o cumperi sau nu, o sa cumperi mai mult ca la magazin e la pret de nimic. Ai avea salar mult mai mare fara subventie, ca tot cumparatorii platesc si subventia, doar ca in mod comunist.

Iar pe saraci ii ajutam punand accize uriase pe tigari, sa nu mai aiba bani de mancare dupa ce si-au cumparat pachetul zilnic de tigari.

Interesant e si cum majoritatea oamenilor neaga ca "solutia a creat mai multe probleme decat a rezolvat". Epoca subventiilor va apune doar similar epocii de aur, cand va ajunge la acelasi stadiu de mizerie.

Efectul cel mai tare al subventiilor agricole e ca face ca SUA si UE sa exporte grau in Africa, in loc de utilaje. Si graul ala inunda piata la intamplare in cateva judete, unde baga agricultorii in faliment. Dar de ce sa-si poata lua utilaje pe putina valuta pe care o au, sa-si eficientizeze munca? Mai bine impinsi in faliment din cand in cand, caci 700 de euro pierdere pe hectar in Africa e ceva.

Efectul dumpingului supraproductiei de calitate proasta se simte si la noi, in calitatea rosiilor din piata, desi sunt subventii si in Romania. Si se vede si in gramada de terenuri lasate necultivate in Transilvania, comparativ cu Ungaria. E normal ca pe dealuri terenurile-s necultivate, daca subventia la noi e 190 euro/hectar, pe cand in Ungaria e 450.

Niciun comentariu: