vineri, 18 martie 2016

Plantatia de sclavi pe care traim

Niste filmulete:

Cati ani trebuie sa lucrezi, sa cumperi un teren cu gradina atat de mare cat aveau strabunicii, la aceasi distanta de mers pe jos de la locul de munca cata aveau ei ? Sau, sa zicem la de 5 ori distanta aia ? Declinul demografic e direct proportional cu pretul terenului de constructie.

Ati putea spune ca la 50 de km de oras terenul e ieftin. Dar fara indatorare nu castigi mai nimic din agricultura, caci cei care au zeci de hectare iau subvetie de 20 de ori cat tine, si din cauza subventiilor preturile la produsele agricole sunt mici. Oare in cati ani ajungi sa cumperi, agricultor fiind, fara a te indatora pe viata, acelasi teren si casa ca stabunicii ?

Cu toate astea de ce fac saracii mai multi copii ? Fiindca:
  • gata cu intretinerea copiilor cand parintele are 45 de ani, nu cand are 60 (scoala parinte pana la 14 ani + scoala copil pana la 14 ani; nu scoala parinte pana la 24 de ani + adunat bani pentru locuinta niste ani + scoala copil pana la 24 de ani)
  • nu e mare diferenta daca dorm 4 sau 5 copii intr-o camera
  • sunt bune hainele de la fratii mai mari
  • copilul nu e al statului, ca parintele sa-l vada doar cand vine de la munca obosit, iar dupa ce termina liceul, doar odata la cateva luni, ca se muta la mai mult de 150 km distanta
  • 5 copii crescuti intr-o camera laolalta cu parintii sunt asigurare mai ieftina de batranete decat cotizatia la pensie
  • copilul nu e un folos mai mare pentru stat decat pentru parinte (statul nu ia 50% din munca lui)

Interesant cum statele aduna jumatate din munca a miliarde de oameni, si toti suntem de acord, ba mai mult, suntem atat de prosti incat mergem sa ramanem ciungi sa le aparam in razboi. Cele mai mari firme din lume nici nu pot sa viseze la asa ceva, obtin munca doar a niste sute de mii de angajati (pe care trebuie sa-i si plateasca), nu a miliarde.

Niciun comentariu: