marți, 5 iulie 2016

Scoala prosteste

Luptand cu efectele birocratiei prin si mai multa birocratie, asta e cea mai importanta inventie a Europei, inceputa cam acum 100 de ani.

E interesant si cum distanta birocratica creste de-a lungul anilor. Candva locuitorii de pe o strada isi reparau strada. Apoi au delegat primaria sa repare strazile, plateau ca primarul sa repare alte strazi din oras, iar dupa 10 ani de plata poate repara si strada lor. Apoi plateau statul sa faca asta. Iar acum platim Uniunea Europeana. Pe langa faptul ca nu poti decide nici macar sa-ti repari strada din banii tai, se iau fel si fel de comisioane pe parcurs, si ajungi sa platesti cel putin dublu. Dar ne bucuram, ca da UE, statul sau primaria bani de plombat strada, dar de fapt iti da inapoi, aleator cand vrea el, jumatate din banii pe care i-ai dat de-a lungul anilor.

Cam la fel e si cu scoala gratis, cu diferenta ca acolo prin interventia statului se strica si mai mult treaba. Ca daca era concurenta, nu dadeai bani pe materii inutile. Dar cu birocratia, statul te obliga sa inveti ce vrea el. Din banii parintilor tai, ca cine altcineva plateste impozitele din care da statul banii pentru scoala? Dar n-ai ce face, ca birocratia cere diploma ca sa poti lucra. Iar ca sa iei diploma, cere ca sa dai examen din lucruri complet inutile.

Prostia suprema e insa limitarea locurilor de la facultate. Nu se ofera ce se cere. Pe o piata libera ar fi la fiecare domeniu de studiu exact atatea locuri cati copii ar vrea sa invete chestia respectiva. Laudam statul, si nu ne dam seama cat de incredibil de prosti suntem. E exact la fel ca la coada de la magazine din anii '80, dar 17 ani de scoala sunt prea putini sa ne dam seama cat de prosti suntem.

Probabil un motor important al inceputului subventionarii a fost devierea atentiei poporului de la faptul ca plateste o gramada de taxe pentru a construi canale, apoi cale ferata pentru a putea transporta bunurile din fabrica, subventioneaza cu taxele lor patronii fabricilor. Apoi ca saracii subventioneaza constructia de drumuri ca sa poata merge bogatii cu masinile pe ele, ca pentru caruta saracilor nu trebuie asfalt. Apoi de la subventionarea constructiei de hidrocentrale pentru a avea curent fabricile. Si probababil din cauza acestor mariri de taxe, marire a birocratiei, si dictatura a curiculei scolare din centrul imperiilor, a inceput si primul razboi mondial.

Niciun comentariu: