vineri, 9 februarie 2018

Industrial Society and Its Future

Recomand cartea unui condamnat la inchisoare de 8 ori pe viata, cu IQ 167, in care explica de ce traim mai rau decat oamenii din urma cu 500 de ani, si cum industrializarea ne transforma intr-o rasa de roboti sclavi.

Primele cateva pagini par plictisitoare la inceput, dar veti intelege dupa aia de ce sunt necesare si relevante. Dupa aia e foarte captivant.

Sumarul si Cartea

8 comentarii:

Mircea Dan Puia spunea...

Tipul a luat-o razna rau de tot. A facut & pus bombe, a omorat oameni ... Nu prea merita sa-ti pierzi vremea citindu-i "opera". Puteam face ceva mai placut/util in cele cateva ore petrecute pe link-urile propuse de tine.

Da, ne-am indepartat de natura si traim o viata prea artificiala (TV, internet, munca de birou), cu activitati/pasiuni "surogat", dar pt.multi e satisfacatoare sau chiar foarte. Iar ceilalti pot oricand alege sa "iasa din sistem", cum a facut el, macar din cand in cand. Ce, ai prefera sa te chinui zilnic pt.necesitati de baza, sa duci lipsa de apa, hrana, haine, etc. sau sa risti sa fii ranit/omorat de ursi, serpi, etc. sau de catre alti oameni salbaticiti, aflati in competitie cu tine? Si ce ai face fara asistenta medicala? Cum ti-ar fi viata fara pasta si periuta de dinti si fara dentist? Te-ai gandit ce mult ai suferi fara civilizatie, fara dezvoltare tehnologica? E deranjanta uneori, dar e necesara.

In 50-100 de ani am putea produce energie f.ieftina, practic gratis (fuziune nucleara, eoliene, panouri/centrale solare performante, eventual in spatiu, etc.) si roboti care sa faca toate muncile, tot gratis, daca energia e gratis ... Si medicina ar putea progresa f.mult. No, atunci am putea sa traim efectiv, sa gandim, sa cream, sa exploram, sa ne bucuram in tihna de viata, de natura, etc..

Csupor Jenő spunea...

Eu l-am citit de doua ori. Si i-am citit si cartea din 2016. Si zic ca are dreptate. De cand a aparut industrializarea, e numai pormisiune ca vom trai mai bine, dar muncim probabil mai mult decat oamenii de acum 500 de ani, care cresteau 8 copii.

Csupor Jenő spunea...

Iesitul din sistem e mai usor cand nu esti singur. Cand nu trebuie sa concurezi cu agricultura subventionata. Si cand ai de la cine sa inveti, ca e si el inafara sistemului.

Oricum, civilizatia isi urmeaza calea fireasca, nu merita fortata, partea cu revolutia nu ma intereseaza, dar partea explicativa e foarte buna, zic eu.

Csupor Jenő spunea...

Energia gratis avanseaza asa fain, ca pretul energiei s-a dublat in ultimii 10 ani de la accize pe benzina si subventii pentru energia gratis.

Mircea Dan Puia spunea...

Eu zic ca nu are dreptate, sau are cel mult partial. Nu stii ce inseamna sa lucrezi la camp zi lumina, fara weekend-uri libere ... Si sa-ti planga/moara copiii de foame si boli ... Cum ziceam, si numa' durerea de dinti, fara nici o alinare, de pe la 20 de ani incolo, e motiv suficient ca sa nu-i dau dreptate. S-apoi cine te-ar proteja de calamitati, furturi, crime, molime, etc. intr-o lume primitiva? Tu de ce crezi ca oamenii au inventat religia & raiul? Tocmai pt.ca nu credeau ca mizeria lor de viata e totul, ca nu vor trai intr-o "lume de apoi" mai buna. Acum deja ne lipsim de raiul iluzoriu promis de religie, tocmai pt.ca viata noastra devine tot mai buna ...

Daca vrei sa iesi din sistem, nu te opreste nimeni. Parca erau cativa (incl.grupuri) stabiliti in zone mai salbatice (Rusia/Siberia, Australia, Alaska) in ideea ca vine apocalipsa civilizatiei, fie din cauze naturale (meteoriti, mega-eruptii vulcanice, etc.), fie artificiale (razboaie, molime, etc.) si ei vor sa fie pregatiti sa se descurce pe cont propriu.

Totusi, eu zic ca tu ai o viata buna, nu esti sclavul/prizonierul civilizatiei. Poti face si chiar faci ture faine in natura, ture "reale", cu doza de pericol, deci nu "surogat" ... Si beneficiezi si de partile bune, necesare, ale civilizatiei & tehnologiei. Ce te nemultumeste mai exact?

Csupor Jenő spunea...

Ironia e ca durerea de dinti e in mare parte datorata societatii industriale. Caci copiii de la oras, inclusiv eu, am fost lasati putin timp afara, si din lipsa vitaminei D am dintii stricati.

Mai si ploua si era noroi pentru munca pe camp, mai erau si perioade in care nu aveai prea mult de lucru, si mai erau si lunile noiembrie-martie. Oricum ziua tine 12 ore in medie, iar daca aduni ce faci intr-o zi in ziua de azi, tot pe la vreo 10 ore ajungi.

Ce ma nemultumeste? Faptul ca nu prea poti sa iei concediu fara plata in iunie-auguat, sau sa lucrezi part-time, de exemplu 6nore in loc de 8. Vorbim de libertate, dar sute de tari au exact acelasi numar de ore de lucru obligatoriu. E mai important ce culoare sa aibe periuta de dinti, decat timpul de lucru.

Mircea Dan Puia spunea...

Accizele la benzina/motorina sunt tocmai pt.a stimula trecerea la energia "verde" si ieftina de care ziceam ... Problema e ca sunt si cei care se opun, cei f.bogati din industria petroliera ...

Oricum, am zis 50-100 de ani ...

Csupor Jenő spunea...

Exact, iar peste 100 de ani o sa se lucreze tot 8 ore, si o sa se zica ca o sa fie mai bine peste 100 de ani. Oricum, pentru mine conteaza preturile de azi, care sunt mai mari decat cele de acum 10 ani. Ce preturi vor fi peste 50, nu va conta in mormant.