19 oct. 2024

Alpi fara masina?

Cu masina ajungi in 2 zile in Alpii Estici (maxim pana in Silvaplana), si in 3 zile in Alpii Vestici (maxim pana in Argentiere). Si pornesti la ce ora vrei intre 8 si 11 dimineata. Conteaza doar sa ajungi la camping in limita de check in time.

Cu avionul la Munchen sunt sanse destul de mari sa coste 400+ euro doar avionul, deci sa fie prea scump. Cu avionul la Bergamo/Bologna ajungi dupa 10 seara cand nu mai circula trenurile si e tarziu sa te cazezi. Sau daca ai noroc ca e avion dimineata, trebuie sa te scoli in mijlocul noptii, si tot esti nedormit o zi in care mergi cu trenul de la aeroport pana la camping. Cu avionul la Basel pierzi zile de concediu pana vine avionul, ca nu e in fiecare zi.

Cu trenul e incomod daca trebuie sa te caci, ca in Romania si Ungaria sunt sanse mari sa fie murdar veceul. Asa ca ramane varianta sa mergi cu trenul doar cat sa te cazezi in camping in fiecare zi. Trebuie sa ajungi in limita de check in time. Ai sanse, mai ales intre 15 iulie si 15 august, ca campingul sa fie plin si sa fii nevoit sa mergi in alt camping. Cu masina e simplu, ca mergi 15 minute pana la urmatorul camping. Cu autobuzul e complicat, ca spre multe campinguri nu e autobuz, si in multe zone autobuzele circula doar pana pe la ora 5 dupamasa. Asa ca trebuie sa alegi o zona in care circula autobuzele pana mai tarziu.

Cea mai comoda varianta fara masina mi se pare momentan, cat timp nu circula tren pe Cluj - Oradea, urmatoarea:

Ziua 1: Cluj - Budapesta cu trenul. Dormit la cort in Arena Camping.

Ziua 2: Budapesta - Salzburg cu trenul. Dormit la cort in Camping Schloss Aigen.

Ziua 3: Salzburg - Jerzens/Umhausen/Volderau cu trenul si autobuzul.

Ca rezerve: Arad (cazare cu booking, ca nu este camping), Mosonmagyarovar, Melk, Kaprun, daca din ceva motiv nu pornesc la timp sau intarzie trenul, sau vreau sa vizitez Budapesta pana la amiaza zilei a doua.

Bilete as cumpara pe bucati, sa pot face pauza daca mi se pare fain la Viena de exemplu. 1. Cluj - Budapesta. 2. Budapesta - Viena. 3. Viena - Salzburg. 4. Salzburg - Worgl. 5. Abonament de o saptamana pentru Tirol pe toate liniile de transport public, care include si trenul.